Soczewica tandoori
Soczewica
ma jeden z najwyższych procentowo wskazników zawartości białka
pośród roślin strączkowych i orzechów dzięki czemu jest
świetnym źródłem tego składnika dla wegan/wegetarian.
Pomaga
obniżyć cholesterol dzięki wysokiej zawartości tzw.
rozpuszczalnego błonnka. Duże ilości magnezu i kwasu foliowego
chronią serce, magnez dodatkowo wspomaga przepływ krwi i składników
odżywczych w organizmie.
Duża
ilość składników odżywczych przy prawie całkowitym braku
tłuszczu czyni z soczewicy idealny produkt dla osób odchudzających
się/ dbających o szczupłą sylwetkę.
Istnieje
wiele pysznych przepisów na dania z soczewicy, ja chcę pokazać
mniej znany sposób jej przyrządzania. W ostatnim poście pisałam o
paście tandoori, która przewartościowała moje podejście do
kuchni indyjskiej.
Tandoori
cudownie komponuje się z dość neutralną w smaku soczewicą.
Połączenie rozgrzewających przypraw jak imbir czy pieprz cayenne z
kwaśną pastą tamaryndową i pożywną soczewicą jest jedną z
moich ulubionych potraw na jesień, która wczoraj oficjalnie się
już rozpoczęła.
Soczewica
tandoori
/na
2 solidne porcje lub 4 średnie/
1
szklanka zielonej soczewicy
spory
kawałek twardego tofu
pasta
tandoori /przepis i proporcje tutaj/
2
cebule
olej
rzepakowy
sól
Cebule
pokrojone w grubą kostkę podsmażyć na oleju. Soczewicę ugotować
do miękkości w osobnym garnku. Do cebuli dodać pokrojone w dość
duże kawałki tofu i pastę tandoori i podsmażyć z przyprawami
tak aby tofu zostało oblepione smakiem pasty. Na koniec dodać
ugotowaną soczewicę i wymieszać tak by tandoori pokryło
równomiernie całą soczewicę.
Można
dolać odrobinę wody jeśli potrawa będzie zbyt gęsta. Podawać z
ryżem lub chlebkami naan. Można też jeść z jogurtową raitą.
wygląda po prostu obłędnie!
ReplyDeleteTo zdecydowanie moje smaki!
ReplyDeleteDzięki :) Naprawdę polecam spróbować
ReplyDeleteWygląda super, muszę wypróbować :))
ReplyDelete