5 doskonałych wegetariańskich źródeł białka
https://www.tumblr.com |
1. TOFU
– Zrobione ze sfermentowanego mleka sojowego, nie cieszy się
najlepszą reputacją z
powodu
braku smaku. Ja uważam to za zaletę gdyż tofu doskonale pochłania
inne smaki jak np. marynaty, sos sojowy, ostre lub kwaśne
przyptrawy.
Znane
już 2000 lat temu w Chinach tofu jest nisko kaloryczne, dość
bogate w błonnik i zawiera sporo żelaza. Występuje w
najróżniejszych postaciach: silken /miękkie/, firm /twarde/, extra
firm /bardzo twarde/, suszone, smażone, marynowane i wiele innych.
2. TEMPEH
– Ten pochodzący z tradycyjnej kuchni Indonezji produkt robi się
ze sfermentowanych ziaren soi, w odróżnieniu od tofu które
otrzymuje się zesfermentowanego mleka sojowego. Dzieki temu tempeh
zawiera więcej skłądników odżywczych; ma więcej białka,
błonnika i witamin. Różni się też fakturą i smakiem. Doskonale
imituje mięso dlatego można je wykorzystać do odtworzenia
wegańskich wersji potraw mięsnych.
3. QUINOA
- Zawiera całe bogactwo składników odżywczych, składa się z 48%
skrobi, ok. 18% białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Cechują się dużą zawartością wapnia, fosforu, żelaza, magnezu,
witaminy E.Ziarna te stanowią kompletne źródło białka -
zawierają wszystkie 9 niezbędnych aminokwasóww tym lizynę i
izoleucynę, są więc doskonałym wyborem dla wegan mających często
problem z dostarczeniem ich odpowiedniej ilości.
4. SOCZEWICA
– soczewica jest bogata w białko ale również w żelazo, magnez,
kwas foliowy, potas i cynk co czyni ją wyjątkowo odżywczym
produktem. Swietnie sprawdza się w zupach jak również w potrawach
jednogarnkowych jak warzywne gulasze, potrawki i inne.
5. QUORN
– znany i lubiany w krajach anglosaskich substytut mięsa. Jest to
mykoproteina, czyli białko grzybowe, które powstaje w procesie
fermentacji pleśni, a struktura jego grzybni przypomina zwierzęce
włókna mięśniowe. W produkcji quorna używa się glukozy, witamin
i składników mineralnych. Mykoproteina zawiera 48 proc. białka,
12 proc. tłuszczu i 25 proc. błonnika pokarmowego. Białko quorna
dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, jest dobrym źródłem
cynku, magnezu i wapnia. W składzie quorn ma bardzo malo tłuszczu.
Wartościowe posiłki mogą z niego przyrządzać nie tylko wegetarianie ale też osoby chcące ograniczyć spożycie tłuszczów.
Ja bazuję głównie na strączkowych, ale quorn jest na liście "do spróbowania" ;)
ReplyDelete
ReplyDeleteBardzo polecam spróbować quorna, jest bardzo uniwersalny i świetnie nadaje się do odtwarzania mięsnych potraw /jeśli komuś na tym zależy;)/