Bakłażany w winie z kaszą jaglaną
Dziś proponuję proste danie wegańskie, które przyrządza się w niecałe pół godziny. Aromatyczna, gęsta potrawka bakłażanowa z winnym posmakiem doskonale komponuje się z neutralną w smaku kaszą jaglaną. Uwielbiam gdy bakłażan wchłonie smak wina, pomidorów i czosnku.
Warto wprowadzić kaszę jaglaną do swojego jadłospisu. Oprócz szeregu wartości odżywczych ma też właściwości alkalizujące - zasadowe przywracające optymalne pH organizmu.
Bakłażan w winie z kaszą jaglaną
/na 2 osoby/
1 szklanka kaszy jaglanej
2 duże bakłażany
2 cebule
2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
250 ml przecieru pomidorowego /pasatta/ lub 4 świeże pomidory
bazylia suszona
szczypta pieprzu cayenne
czosnek w proszku
sól
oliwa
Dobrze jest przepłukać kaszę przed gotowaniem. Gotować w proporcji 1 szklanka jaglanki na 2 szklanki wody. Kiedy woda z kaszą się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ziarna wchłoną całą wodę, ok . 15 - 20 minut.
Zeszklić pokrojoną cebulę na oliwie. Pokroić w kostkę bakłażany, dodać do cebuli, podlać odrobią wody, poddusić. Kiedy bakłażan zmięknie dolać wina i pomidory, dusić na małym ogniu ok. 10 minut, dodać przyprawy. Można podawać z ulubionym czerwonym winem lub tym samym, którego użyliśmy do przygotowania potrawy.
uwielbiam jaglankę! w towarzystwie bakłażana, dodatkowo w winie ... poezja! :)
ReplyDeleteTo połączenie jest genialne, polecam wypróbować :)
ReplyDeleteCiekawa jestem bakłażana przygotowanego w ten sposób. Może i kasza jaglana by mi zasmakowała z takim dodatkiem ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
ReplyDeleteChętnie dołączę :)
ReplyDeletePoproszę jeszcze o oznaczenie wpisu zgodnie z zasadami akcji, wówczas będę mogła zaakceptować. W razie problemów, pisz proszę do mnie. Mops
DeleteZrobione :)
ReplyDelete