Czekoladowy jaglany budyń z truskawkami



Kasza jaglana to niezwykle wartościowy produkt, pisałam już o jego alkalizujących właściwościach tu.
Dziś proponuję szybki i prosty deser na bazie kaszy jaglanej, który robię często gdy zostanie mi trochę jaglanki po obiedzie.
Jest to zdrowsza  wersja tradycyjnego budyniu. Mocno czekoladowy gęsty i kremowy jaglany budyń można podawać ze świeżymi owocami lub orzechami dla zwiększenia ilości cennych składników odżywczych.




Czekoladowy wegański jaglany budyń z truskawkami
/na 2 osoby/

1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego /sojowe, kokosowe, migdałowe/
6 łyżek syropu z agawy
5 łyżek kakao
garść truskawek /lub innych świeżych owoców/

Gotuj kaszę z mlekiem na wolnym ogniu ok. 20 minut aż będzie bardzo miękka, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj syrop /ewentualnie cukier/ i kakao, blenduj wszystko do uzyskania kremowej gęstej konsystencji. Jeśli budyń jest za gęsty możesz dodać więcej zimnego mleka.
Udekoruj truskawkami i podawaj lub wstaw do lodówki i podaj budyń schłodzony.



Comments

  1. Uwielbiam wszelkie kremy jaglane/budynie :)
    Wygląda obłędnie!

    ReplyDelete
  2. Dzięki :) Obłędnie też smakuje

    ReplyDelete
  3. cudowny! z pewnością wykorzystam przepis :)

    ReplyDelete
  4. pyszny budyń, w sam raz na nadchodzące chłodne wieczory :)

    ReplyDelete
  5. Dziękuję za miłe słowa :)

    ReplyDelete
  6. uwielbiam kaszę jaglana ;)

    ReplyDelete
  7. nic dodać, nic ująć - wprost uwielbiam te kremy! a truskawki od razu przypomniały mi ciepłe czerwcowe dni... :)

    ReplyDelete
  8. Ja też wielbię kaszę jaglaną, jest taka uniwersalna. Co do truskawek, jesienią można użyć jagód lub śliwek, również pyszne :)

    ReplyDelete
  9. Muszę w końcu spróbować taki zrobić :) Wygląda pysznie :)

    ReplyDelete
  10. Absolutnie doskonały! Idealny na nadchodzące jesienne wieczory :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts