Czekoladowy jaglany budyń z truskawkami
Kasza jaglana to niezwykle wartościowy produkt, pisałam już o jego alkalizujących właściwościach tu.
Dziś proponuję szybki i prosty deser na bazie kaszy jaglanej, który robię często gdy zostanie mi trochę jaglanki po obiedzie.
Jest to zdrowsza wersja tradycyjnego budyniu. Mocno czekoladowy gęsty i kremowy jaglany budyń można podawać ze świeżymi owocami lub orzechami dla zwiększenia ilości cennych składników odżywczych.
Czekoladowy wegański jaglany budyń z truskawkami
/na 2 osoby/
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego /sojowe, kokosowe, migdałowe/
6 łyżek syropu z agawy
5 łyżek kakao
garść truskawek /lub innych świeżych owoców/
Gotuj kaszę z mlekiem na wolnym ogniu ok. 20 minut aż będzie bardzo miękka, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj syrop /ewentualnie cukier/ i kakao, blenduj wszystko do uzyskania kremowej gęstej konsystencji. Jeśli budyń jest za gęsty możesz dodać więcej zimnego mleka.
Udekoruj truskawkami i podawaj lub wstaw do lodówki i podaj budyń schłodzony.
Uwielbiam wszelkie kremy jaglane/budynie :)
ReplyDeleteWygląda obłędnie!
Dzięki :) Obłędnie też smakuje
ReplyDeletecudowny! z pewnością wykorzystam przepis :)
ReplyDeletepyszny budyń, w sam raz na nadchodzące chłodne wieczory :)
ReplyDeleteDziękuję za miłe słowa :)
ReplyDeleteuwielbiam kaszę jaglana ;)
ReplyDeletenic dodać, nic ująć - wprost uwielbiam te kremy! a truskawki od razu przypomniały mi ciepłe czerwcowe dni... :)
ReplyDeleteJa też wielbię kaszę jaglaną, jest taka uniwersalna. Co do truskawek, jesienią można użyć jagód lub śliwek, również pyszne :)
ReplyDeleteMuszę w końcu spróbować taki zrobić :) Wygląda pysznie :)
ReplyDeleteAbsolutnie doskonały! Idealny na nadchodzące jesienne wieczory :)
ReplyDelete