Orzechowo-owocowe domowe batony
Istnieje wiele gotowych zdrowych przekasek na rynku, wszystkie te zbożowe batony, muesli, granole, owsianki itd.
Moją uwagę zwrócila firma Nakd produkująca orzechowo-owocowe batony z najkrótszą listą składników jaką udało mi sie znaleźć.
Są bezglutenowe, nie mają żadnych dodatków w postaci cukru, syropów słodzików itd., zawierają 100% naturalnych składników.
Okazały się pyszne i delikatne, z wilgotnym wnętrzem i dużą ilością wartości odżywczych.
Większość przekąsek Nakd bazuje na daktylach - nadających batonom słodyczy i wilgotnej tekstury i zmielonych orzechach, czasem wzbogacane są przyprawami takimi jak imbir, cynamon, kakao i innymi suszonymi owocami.
Prosty pomysł okazał się wyjątkowo dobry, spełniając moje surowe wymagania jeśli chodzi o smak, a jednocześnie gwarantując odpowiednią ilość składników odżywczych - sprawdził sie jako przekąska po treningu, poratował mnie w górach i na licznych wycieczkach.
Postanowiłam samodzielnie zrobić podobne batony, mając nadzieję uzyskać równie dobry smak i zaoszczędzić pieniądze kupując poszczególne składniki.
Moim ulubionym smakiem jest Nākd Cashew Cookie - ciasteczko z orzechów nerkowca więc mój eksperyment zaczęłamwłaśnie od tego połączenia.
Użyłam proporcji 1:1 suszonych daktyli i orzeców nerkowca . Dodałam 2 łyżki kakao dla wzbogacenia smaku, a gotowe batony posypałam wiórkami kokosowymi i suszoną żurawiną.
Ważne jest by najpierw zmielić orzechy na dość drobny pył a dopiero potem dodać daktyli, mieszać całość za pomocą trybu pulsacyjnego.
Gotową masę formujemy w dowolny kształt i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Batony wyszły rewelacyjnie, są pyszne i pożywne i na poewno będę eksperymentować z innymi składnikami.
Orzechowo-owocowe domowe batony
szklanka orzechów nerkowca /mogąbyć też orzechy włoskie, pecan lub migdały/
2-3 łyżki kakao
szklanka daktyli
Zmielić orzechy w malakserze na drobny pył, dodać kakao, potem dosypać daktyli i zmielić razem z orzechami używając trybu pulsacyjnego. Kiedy masa będzie połączona wyłożyć na dno keksówki lub oformować dowolne kształty rękami, następnie odstawić na pół godziny do lodówki.
Witaj. Dołącz do naszej kulinarnej społeczności: http://katalogsmakow.pl/jak-dodac-bloga.15955.html
ReplyDeleteWyglądają nieźle! ;)
ReplyDeleteświetny pomysł na batony! najlepsze smaki zamknięte w jednym batoniku, idealnie :)
ReplyDeleteZadanie wykonane. Smakowały obłędnie. Uszczknęłam tylko kawałek bo zniknęły w nanosekundę. Trzeba powtórzyć.
ReplyDeleteDziękuję za przepis :)
Podoba mi się takie zestawienie. Zdecydowanie muszę spróbować zrobić sama w domu :)
ReplyDelete