Orzechowo-owocowe domowe batony


Istnieje wiele gotowych zdrowych przekasek na rynku, wszystkie te zbożowe batony,  muesli, granole, owsianki itd.
Moją uwagę zwrócila firma Nakd produkująca orzechowo-owocowe batony z  najkrótszą listą składników jaką udało mi sie znaleźć.
Są bezglutenowe, nie mają żadnych dodatków w postaci cukru, syropów  słodzików itd., zawierają 100% naturalnych składników.

Okazały się pyszne i delikatne, z wilgotnym wnętrzem i dużą ilością  wartości odżywczych.
Większość przekąsek Nakd bazuje na daktylach - nadających batonom słodyczy  i wilgotnej tekstury i zmielonych orzechach, czasem wzbogacane są  przyprawami takimi jak imbir, cynamon, kakao i innymi suszonymi owocami.

Prosty pomysł okazał się wyjątkowo dobry, spełniając moje surowe wymagania  jeśli chodzi o smak, a jednocześnie gwarantując odpowiednią ilość  składników odżywczych - sprawdził sie jako przekąska po treningu,  poratował mnie w górach i na licznych wycieczkach.






Postanowiłam samodzielnie zrobić podobne batony, mając nadzieję uzyskać  równie dobry smak i zaoszczędzić pieniądze kupując poszczególne składniki.
Moim ulubionym smakiem jest Nākd Cashew Cookie - ciasteczko z orzechów  nerkowca więc mój eksperyment zaczęłamwłaśnie od tego połączenia.
Użyłam proporcji 1:1 suszonych daktyli i orzeców nerkowca . Dodałam 2 łyżki kakao  dla wzbogacenia smaku, a gotowe batony posypałam wiórkami kokosowymi i suszoną żurawiną.
Ważne jest by najpierw zmielić orzechy na dość drobny pył a dopiero potem  dodać daktyli,  mieszać całość za pomocą trybu pulsacyjnego.
Gotową masę formujemy w dowolny kształt i wstawiamy do lodówki na pół  godziny.
Batony wyszły rewelacyjnie, są pyszne i pożywne i na poewno będę eksperymentować z innymi składnikami.



Orzechowo-owocowe  domowe batony

szklanka orzechów nerkowca /mogąbyć też orzechy włoskie, pecan lub migdały/
2-3 łyżki kakao
szklanka daktyli
Zmielić  orzechy w malakserze na drobny pył, dodać kakao, potem dosypać daktyli i zmielić razem z orzechami używając trybu pulsacyjnego. Kiedy masa będzie połączona wyłożyć na dno keksówki lub oformować dowolne kształty rękami, następnie odstawić na pół godziny do lodówki.




Comments

  1. Witaj. Dołącz do naszej kulinarnej społeczności: http://katalogsmakow.pl/jak-dodac-bloga.15955.html

    ReplyDelete
  2. świetny pomysł na batony! najlepsze smaki zamknięte w jednym batoniku, idealnie :)

    ReplyDelete
  3. Zadanie wykonane. Smakowały obłędnie. Uszczknęłam tylko kawałek bo zniknęły w nanosekundę. Trzeba powtórzyć.
    Dziękuję za przepis :)

    ReplyDelete
  4. Podoba mi się takie zestawienie. Zdecydowanie muszę spróbować zrobić sama w domu :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts