Wegańskie lody owocowe
Kiedy usłyszałam o lodach zrobionych z jednego tylko składnika - bananów musiałam wypróbować ten pomysł; zmrożone banany zmiksowane na gładką masę to brzmiało niewiarygodnie. Po pierwszej próbie byłam zdumiona konsystencją otrzymanych lodów - kremowa, puszysta, jak w przypadku najlepszych domowych lodów na śmietanie, które pamiętam z dzieciństwa.
Jeden mały minus, słodycz bananów okazała sie lekko muląca w większych ilościach. Postanowiłam przełamać ich smak innymi lekko kwaśnymi owocami. Padło na mrożone maliny, które zmiksowałam z bananami i 2 łyżkami masła orzechowego.
To było to. Rewelacja. Lody szczególnie dobrze smakują ze świeżymi truskawkami i borówkami.
Polecam poeksperymentować z ulubionymi owocami, ja na pewno wypróbuje jeszcze inne połączenia.
Wegańskie lody owocowe
3 dojrzałe banany
250 gr mrożonych malin
2 łyżki masła orzechowego
dowolne świeże owoce do dekoracji
Banany pokroić na grube plastry, wstawić do zamrażarki na godzinę. Kiedy będą zmrożone zblendować razem z mrożonymi malinami i masłem orzechowym. Można też użyć malaksera.
Comments
Post a Comment