Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą, burakami i serem feta



Mamy już późne lato, niedługo jesień, zacznie się dla mnie sezon na gęste zupy-kremy, rozgrzewające potrawki jednogarnkowe, moją ukochaną dynię. Póki co staram się korzystać z ostatnich ciepłych, słonecznych dni ile mogę. Jem też wiecej typowo letnich potraw. Jedną z nich jest dla mnie tarta 'na słono'. Wypróbowałam już całe mnóstwo dodatków do tart jak sezonowe warzywa czy owoce w najróżniejszych kombinacjach. Moją ulubioną tartą jednak pozostaje ta z karmelizowaną cebulą, gdzie naturalna słodycz tego warzywa jest wydobyta na pierwszy plan i lekko wzmocniona. Dziś w ramach eksperymentu urozmaiciłam ją plastrami buraków i serem feta.






Tarta z karmelizowaną cebulą, burakami i serem feta

Ciasto :
250 g mąki
pół łyżeczki soli
125 g zimnego masła
kilka łyżek wody

Nadzienie :
1 kg czerwonej cebuli
olej
3 łyżki octu balsamicznego
szałwia
sól
pieprz
kilka ugotowanych buraków
100g  sera feta


Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i wyrobić dodając tyle wody, by ciasto się połączyło w jednolitą masę (wyrabiać jak najkrócej). Zostawić je w chłodnym miejscu na przynajmniej pół godziny.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim form i nakłuć widelcem i podpiec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C aż się zezłoci.

Cebule pokroić w półplastry, smażyć na oleju, dodać ocet, przyprawy i gotować dalej ok 20 minut aż masa się zredukuje i skarmelizuje. Kiedy nadzienie będzie gotowe, nałożyć je równomiernie na podpieczoną tartę, na to układać pokrojone na cienkie plastry buraki i kawałki fety.
Piec całość jeszcze ok. 15-20 minut w 200°C.


Comments

  1. Piękne zdjęcia, piękna tarta i na pewno bardzo smaczna :)

    ReplyDelete
  2. Dzięki :) Tarta jest pyszna, polecam wypróbować

    ReplyDelete
  3. Taka tarta musi wybornie smakować! Prezentuje się baaardzo apetycznie :)

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam karmelizowaną cebulę! A do tego buraczki i feta - pyszna klasyka :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    ReplyDelete
  5. Świetne połączenie smaków! Wszystko co lubię, a tarta wygląda cudnie! :)

    ReplyDelete
  6. Dziękuję za miłe słowa :)

    ReplyDelete
  7. Mmm, wygląda fantastycznie, bardzo podoba mi się takie połączenie smaków :) Zapisuję przepis :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts